Projectontwikkelaar dient aanvraag in voor nieuwe windturbine langs Expresweg

Momenteel staan er al vier windturbines langs de Expresweg tussen Ninove en Aalst (N28/N45). Projectontwikkelaar Aspiravi heeft bij de provincie Oost-Vlaanderen een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor de plaatsing van een bijkomende windturbine. Deze turbine zou geplaatst worden langs N28 op het grondgebied Ninove, net ten noorden van bedrijventerrein Doorn Noord. Momenteel is het openbaar onderzoek voor de vergunningsaanvraag bezig. Dat loopt nog tot en met 4 december.

De provincie beslist over de aanvraag. De stad Ninove geeft enkel advies. “Ik kan daarop nog niet vooruitlopen, maar er is een locatie voorzien voor windturbines op het nieuwe bedrijventerrein Doorn Noord en we moeten bekijken dat ze niet in elkaars vaarwater terechtkomen”, aldus schepen van Klimaat Wouter Vande Winkel (Samen/Groen). “We zullen ook de verschillende adviezen bekijken over slagschaduw, of de geluidsnormen gerespecteerd worden en nog meer.”

Minimumafstand

Schepen van Ruimtelijke Ordening Katie Coppens (Samen/Vooruit) denkt niet dat er nog een windturbine op Doorn Noord zou kunnen komen als deze aanvraag wordt goedgekeurd. “Er moet een minimumafstand worden bewaard tussen windturbines. Deze aanvraag kwam als een verrassing voor ons. Belangrijk zal zijn tot waar de slagschaduw komt. Die zou alleen tot de bedrijven op Doorn Noord komen en niet tot woningen, maar we moeten alles nog bekijken. We zullen onder meer de resultaten van het openbaar onderzoek afwachten voor we een advies geven.” Coppens benadrukt nog dat deze aanvraag volledig losstaat van het project van de stad die gronden ter beschikking stelde voor het plaatsen van windturbines ten oosten en ten westen van de Edingsesteenweg in Pollare, Denderwindeke en Meerbeke. 

Projectontwikkelaar Aspiravi zal op vraag van de stad Ninove een informatiemoment organiseren in de vorm van een webinar op 16 november om 19.30 uur. Meer info op www.aspiravi.be/ninove.

Openbaar onderzoek vanaf 5 november

Het openbaar onderzoek loopt van 5 november tot en met 4 december 2021. Tijdens het openbaar onderzoek kan het dossier digitaal worden geraadpleegd op https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/ met projectnummer OMV_2021133745. Je kan het dossier ook digitaal inkijken bij de dienst leefmilieu/ruimtelijke ordening van de stad Ninove, Centrumlaan 100.

Inzage is mogelijk na afspraak per telefoon op het nummer 054 50 50 50 of per e-mail naar leefmilieu@ninove.be.

Meer info voor de pers?

Dienst leefmilieu, 054 50 52 02, leefmilieu@ninove.be

Katie Coppens, schepen voor ruimtelijke ordening, 054 50 50 50, katie.coppens@ninove.be  

Wouter Vande Winkel, schepen voor leefmilieu, 054 50 50 50, wouter.vandewinkel@ninove.be

Geef een reactie

Your email address will not be published.