Wist u dat ? … de woonst van een zelfstandige kan worden beschermd tegen beslag

Sinds april 2007 kunnen zelfstandigen hun woning niet-vatbaar voor beslag laten verklaren.

Deze beschermingsmaatregel geldt uitsluitend voor zelfstandigen, zowel handelaars, ambachtslui als vrije beroepers, die in België een beroepsbezigheid in hoofdberoep uitoefenen.

De beschermingsmaatregel betreft uitsluitend de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige, die hij in eigendom heeft of waarop hij een vruchtgebruik of erfrecht of  opstelrecht heeft.

Gemengd gebruikte woningen, namelijk die tegelijk voor beroepsdoeleinden en als privéwoning worden gebruikt worden voor de gehele woning beschermd tegen beslag indien minder dan 30% aangewend wordt voor beroepsgebruik. Bij een hoger percentage dienen vooreerst statuten van mede-eigendom opgesteld te  worden.

De verklaring van niet-vatbaarheid voor beslag wordt op straffe van nietigheid voor de notaris verleden met instemming van de echtgenoot van de zelfstandige. Dit wordt vermeld op het hypotheekkantoor.

De bescherming geldt enkel voor beroepsschulden van nà de verklaring. Zij geldt niet voor schulden, volgend uit een misdrijf of uit een zware fout die het faillissement tot het gevolg heeft.

De verkregen prijs van de verkochte beschermde woning blijft beschermd voor zover die binnen het jaar wederbelegd wordt in een ander onroerend goed, dat op haar beurt niet beslagbaar wordt mits opname van een verklaring van wederbelegging en vermelding ervan in het hypotheekkantoor.

De verklaring van niet-vatbaarheid van beslag heeft verdere uitwerking na ontbinding van de huwgemeenschap wanneer het goed wordt toebedeeld aan degene die de verklaring heeft gedaan (behalve ten aanzien van de schulden die kunnen worden ingevorderd op de gewezen echtgenoot).

Van de verklaring van niet-vatbaarheid voor beslag kan op ieder ogenblik worden afgezien.

Geef een reactie

Your email address will not be published.