DIENST INTEGRATIE, CULTUUR en SOCIALE ZAKEN organiseren NINOMUNDO

Ninomundo

 

 

 

 

 

NinoMundo serveert de ‘Nieuwe Wereld’

Zaterdag 18 mei aan het oud stadhuis van Ninove

Het multiculturele festival NinoMundo brengt wereldmuziek op smaak met een wereldse culinaire markt, gekruid met workshops en kinderanimatie.

In 2005 waren er 18 vreemdelingen per duizend inwoners van Ninove. In 2010 waren er per duizend Ninovieters reeds 29,4 inwoners van vreemde herkomst. Dit laatste cijfer is nog steeds beduidend minder het Vlaamse cijfer (63,9 vreemdelingen per 1000 inwoners), maar het is een niet te verwaarlozen demografische evolutie dat het aantal ‘nieuwe’ Ninovieters van jaar tot jaar toeneemt. Allerlei integratie-initiatieven, gecoördineerd door de dienst Sociale Zaken, proberen deze mensen zo goed mogelijk wegwijs in hun nieuwe thuisomgeving te maken. Een van de nieuwe initiatieven is NinoMundo.

Op zaterdag 18 mei (Sinksenzaterdag) worden het Oudstrijdersplein en de Beverstraat omgetoverd in een multiculturele pleisterplaats waar jong en oud mekaar ontmoeten. Want ‘intercultureel’ samenleven geeft kleur aan onze stad.

Culinaire markt (15 uur tot 19 uur)

Op de culinaire markt stellen een 20-tal mensen uit alle werelddelen hun culinaire specialiteiten voor. Aan een democratische prijs koop je er heerlijke exotische snacks en hapjes. Een unieke gelegenheid om te proeven van het vele ‘wereldlekkers’ dat Ninove te bieden heeft.

Workshops en infostands (vanaf 15 uur)

 • 15 uur: Poskita / djembé (tot 17      uur): Heel wat volkeren in West-Afrika gebruiken de djembé als      muziekinstrument bij hun sociale bijeenkomsten en feesten. Maar de djembé      is oorspronkelijk een healinginstrument. Poskita combineert de beide      functies in een energieke workshop.
 • 15 uur: NanaDankwa / Afrikaans zandschilderen (tot 17      uur): Schilderen met zand en textiel is een populaire kunstvorm in vele      delen van Afrika. Onder begeleiding van Nana Dankwa krijg je het snel      onder de knie en kan je genieten van je eigen zandschilderij: mooi en met      een natuurlijke charme.
 • 15 uur: Afrika-at-home / taalbad Swahili (tot 16.30      uur). Eunice Wambui, een Belgische van Keniaanse origine, laat ons op een      originele en boeiende manier kennismaken met Swahili, de voornaamste taal      van Oost-Afrika. Dankzij ‘The Lion King’ ken je trouwens meer Swahili dan      je denkt. Wist je dat Simba “leeuw” in het Swahili betekent?
 • 16.30 uur: EcuadorGallery / Cumbia + Pinata (tot 18      uur): De Cumbia is een bekende dans in heel wat Latijns-Amerikaanse      landen. De dansworkshop eindigt met een Piñatafeest: wie de piñata kapot      krijgt, mag met de snoepjes naar huis.
 • 16.30 uur: Afrika-at-home / De koffer van Mzee (tot 18      uur): De koffer van Mzee zit vol Afrikaanse voorwerpen, instrumenten en      kleding. Eunice Wambui neemt ons mee op een boeiende en actieve reis langs      alle facetten van de Afrikaanse samenleving van vroeger en nu.
 • 17 uur: Dance your life / ‘Bollywood’ (tot 18      uur): De ‘Bollywood’ is een vrolijke en expressieve dans, ontstaan uit de      Indische film. Hij is een mix van verschillende stijlen en invloeden: van      klassiek en folkloristisch tot modern. Maar met alle schoonheid,      expressiviteit en esthetiek eigen aan de Indische dans.
 • 19.30 uur: Ecuadorgallery / Latino Mix (tot 21      uur): Leer de basisstappen van bekende ritmes zoals salsa, merengue,      cumbia en reggaeton.
 • De allerkleinsten kunnen hun hart ophalen op het      springkasteel of zich laten grimeren als een stoere leeuw of een charmante      prinses.
 • Diverse infostands rond zuiderse of duurzame      projecten stellen hun werking voor.

Alle workshops zijn gratis. Reserveren is niet verplicht, maar soms is het aantal deelnemers wel beperkt. Kom dus op tijd, alle workshops beginnen stipt.

Concerten

 • 15 uur – 16.30 uur: Folly Bébé: Folly      Bébé was een absolute rock- en popster in zijn thuisland Togo en de rest      van West-Afrika. Maar de kronkels van het leven deden hem eind vorige eeuw      in Ninove aanspoelen. Van hieruit tracht Folly Bébé zijn plaats te      veroveren als componist, arrangeur, zanger en multi-instrumentalist. Op      NinoMundo speelt hij met zijn groep de pannen van het dak in een aanstekelijke      mix van Afrikaanse ritmes en westerse melodieën. Ontdek dit Afrikaanse      toptalent van ‘eigen’ bodem.
 • 18 uur – 19.30: Mec Yek: Ergens      halfweg de jaren 90 verzeilt Meerbekenaar Piet Maris, frontman van Jaune      Toujours, in zigeunermiddens. Veldwerk bij de Roma in Slovakije vormt de      grondslag van zijn nieuwe groep Mec Yek. Het doet meer dan één      zigeunerwenkbrauw fronsen, maar het werkt aanstekelijk. Tegenwoordig      bestaat Mec Yek uit zes muzikanten (accordeon, rietblazers, contrabas,      drums/percussie en de stemmen van twee Romanizangeressen). De groep zingt      evergreens van ginder met teksten vanuit de Roma-realiteit, over de liefde      en de schrik voor het racisme. Het repertoire bestaat zowel uit snelle,      ritmische liederen als trage, trieste melodieën. Live is de groep nooit      minder dan indrukweekend: van a capella tot onverwachte, energieke      blazersuitspattingen. Maar grappig genoeg is Mec Yek een zigeunergroep      zonder viool.
 • 21 uur – 23 uur: Los Callejeros: Los      Callejeros (‘de straatmuzikanten’) besluiten NinoMundo met een      hyperswingende muzikale wereldreis. De muziek is niet in één vakje te      stoppen, ze is een samensmelting van reggae, cumbia, salsa, gipsy en ska.      Ook de muzikanten vormen een bont allegaartje: ze komen uit Peru, Cuba,      Mexico, Bolivia en Belgïe. Wat hen samenbrengt? De liefde voor muziek. En      het respect voor hun nieuwe thuisland België.

Tentoonstelling Hervé de Koba

De affiche van NinoMundo werd ontworpen door keramist, schilder en grafisch ontwerper Hervé de Koba. Hervé (°1978) is afkomstig uit Kameroen; hij studeerde plastische kunsten en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Yaoundé. Vanuit zijn atelier ‘Kobaliq’ in zijn nieuwe thuisstad Ninove zoekt hij zijn weg als kunstenaar. Hedendaags, maar in thema’s en symboliek toch refererend aan de cultuur en de eigenheid van de Afrikaanse samenleving. “Zonder het verleden is het onmogelijk om een toekomst op te bouwen.”

Hervé de Koba exposeert in het oud stadhuis van Ninove van donderdag 2 tot en met maandag 20 mei. Op NinoMundo zorgt hij voor een doorlopende demonstratie ‘Afrikaanse keramiek’.

Openingsuren:

– maandag, dinsdag en woensdag: 9 uur tot 12 uur en 14 uur tot 16 uur

– donderdag: 9 uur tot 12 uur en 14 uur tot 18.30 uur

– vrijdag: 9 uur tot 12 uur

– zondag: 14 uur tot 18 uur

Praktisch

 • NinoMundo, ‘een vrolijk én gratis festival’
 • Zaterdag 18 mei vanaf 15 uur
 • Oudstrijdersplein + Beverstraat Ninove
 • Bij regenweer gaan de workshops door in het oud      stadhuis (Oudstrijdersplein)

Geef een reactie

Your email address will not be published.