Waarom de coalitie Open VLD Sp.a-Groen CD&V op 27.10.2012 tot stand kwam en niet Open VLD Sp.a-Groen NVA

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 14.10.2012 is de nieuwe zetelverdeling (in totaal 33 zetels) in de gemeenteraad als volgt: Forza (Vlaams Belang): 9; Open Vld: 9; Sp.a-Groen: 6; NVA: 5; CD&V: 4.

Na 14.10.2012 heeft Open VLD als grootste partij (met evenveel zetels als Forza doch waarmee Open VLD geen coalitie wenst te vormen) contact opgenomen met de tweede grootste partij het kartel Sp.a-Groen om besprekingen aan te vatten om een meerderheid te vormen.

Rekeninghoudend met de zetelverdeling hebben deze twee partijen niet genoeg zetels om een meerderheid te vormen zodat drie partijen nodig zijn.

Open VLD drong aan bij Sp.a-Groen om de besprekingen te starten met CD&V erbij. Sp.a-Groen heeft Open VLD er op gewezen dat de Ninoofse bevolking een voorkeur heeft voor NVA (NVA: 5 zetels; CD&V: 4 zetels en kleinste partij). Op aandringen van SP.-Groen is Open VLD akkoord gegaan om met NVA te onderhandelen. Twee weken waren er onderhandelingen tussen het kartel Sp.a-Groen, Open VLD en NVA.

NVA eiste als kleinste partij van deze drie partijen de grootste sociale bevoegdheden en dit ten nadele van Sp.a voor wie sociale bevoegdheden zeer belangrijk zijn om haar sociaal programma te kunnen realiseren. Eerstens eiste NVA het voorzitterschap van het OCMW waarop zij niet gerechtigd waren aangezien dit steeds toekomt aan de tweede grootste partij (sp.a-groen); de eerste grootste partij  krijgt de burgemeester (Open VLD). NVA stapte van deze eis af doch vorderde vervolgens het volledige sociale pakket van Sp.a op (wonen, socialen woningen, armoedebestrijding, integratie, kinderopvang). Dit betekent dat sp.a enkel nog ocmw en jeugd en onderwijs , dierenwelzijn en begraafplaatsen zou overhouden aangezien iedere partij en dus ook Open VLD (sociale zaken) een minimum aan sociale bevoegdheden had opgeëist.

Op vrijdag 26.10.2012 werd aan NVA een laatste maal gevraagd om akkoord te gaan om een coalitie te vormen met Open VLD en SP.a-Groen. Daarbij zou NVA grote bevoegdheden krijgen nl. twee schepenen bevoegd voor  Financiën en Personeel enerzijds en Ruimtelijke Ordening anderzijds. Dit zijn twee van de grootste te verdelen bevoegdheden op stadsniveau. NVA heeft dit geweigerd en zelf beslist om niet deel te nemen aan de meerderheid. De volgende dag werden er dan ook gesprekken gevoerd met CD&V die akkoord was met de bevoegdheden Financiën en Personeel en Cultuur en geen eisen stelden zodat de meerderheid tot stand kwam.

Als socialistische en dus in se sociale partij was een coalitie met NVA dan ook onmogelijk geworden die eiste van SP.a dat ze al haar sociale bevoegdheden zou afgeven. Dit zou nooit aanvaard worden door de algemene vergadering van SP.A. NVA heeft dus zelf de stekker uitgetrokken . Zo kwam CD&V bij de meerderheid die de bevoegdheden aanvaardde wat hen voorgesteld werd.

De coalitie Open VLD, SP.a-Groen, CD&V kwam tot stand op 27.10.2012.

Geef een reactie

Your email address will not be published.