Camera’s aan alle basisscholen

 

camera_02De stad Ninove heeft aan alle stedelijke basisscholen en aan de muziekacademie camera’s laten plaatsen. Die moeten de gebouwen beschermen tegen vandalisme en diefstallen. Verschillende scholen en de academie kregen daar al mee te kampen. De directies reageren positief op de maatregel.

Er werden in totaal 18 camera’s geplaatst aan zeven verschillende vestigingen van scholen – de twee stedelijke scholen in Ninove, beide vestigingen in Appelterre, en de scholen in Voorde, Denderwindeke en Nederhasselt – en aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans. De kostprijs bedroeg in totaal 26.500 euro. De camera’s moeten helpen om de inbraken, vandalisme en diefstallen tegen te gaan en de algemene veiligheid op de scholen te verhogen. “We kampten met veel vandalisme en inbraken in scholen”, vertelt schepen van Onderwijs Katie Coppens (sp.a). “Soms gaat het om kwajongensstreken, zoals het stelen van drank, maar andere keren werden er fototoestellen of computers gestolen. In sommige gevallen is er ook schade en zijn er herstellingwerken nodig.”

In de basisscholen in Denderwindeke en in Voorde werd al meerdere keren ingebroken. In Denderwindeke werd er een tijdje geleden zelfs iemand op heterdaad betrapt. Het onderzoek loopt echter nog. In de muziekacademie was vooral vandalisme een probleem. Twee jaar geleden werden er liefst twaalf ruiten vernield. De daders raakten vermoedelijk via de brandtrap aan de achterkant van het gebouw op het dak. Op dat ecologisch dak liggen keien als dakbedekking en die ze gebruikten om de ruiten in te slaan. “We hebben er intussen voor gezorgd dat men niet meer op het dak kan”, aldus Coppens. “Ook in de muziekacademie staan waardevolle dingen, zoals de vleugelpiano van zo’n 70.000 euro. Het gaat om een algemene plaag in Ninove. Denk maar aan het vandalisme in de kantine van de atletiekpiste, waar er een tijd geleden veel schade werd aangericht. De camera’s zijn bedoeld om af te schrikken. Niet alles is beschermd, maar het zal toch al een grote verbetering zijn. De politie kan samen met de schooldirectie de beelden bekijken. We zijn al van in de lente bezig met het plaatsen van de camera’s.”

Weinig sociale controle

In de scholen wordt alvast positief gereageerd. “Vooral in Nederhasselt is er van op straat weinig zicht op het gebouw en is er dus weinig sociale controle. We waren al een tijdje vragende partij voor een oplossing tegen vandalisme. Ook in Voorde waren er al een aantal inbraken”, vertelt Karolien Frederickx, directeur van de basisscholen in Nederhasselt en Voorde. Ann Van der Straeten, waarnemend directeur van de stedelijke basisschool in Ninove, zegt dat haar school ook al te maken kreeg met vandalisme. “Eigendommen van de school werden na schooltijd beschadigd.” Ook zij vindt de camera’s een goede zaak. “Zeker omdat er alleen buiten de schooluren wordt gefilmd.”

CLAUDIA VAN DEN HOUTE

Het Laatste Nieuws/Denderstreek – 01 Sep. 2015

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.