vreemde bevrijders niet-Europese deelname aan de eerste Wereldoorlog

 

vreemde bevrijdersDit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De beelden van loopgraven, gasaanvallen en zinloze slachtingen die met de oorlog gepaard gingen, zijn onuitwisbaar in het collectieve geheugen gebrand. Door het koloniaal systeem van de Europese staten werd het conflict niet alleen op verschillende continenten uitgevochten, maar waren ook erg uiteenlopende culturen en nationaliteiten betrokken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen er dan ook voor de eerste keer grote groepen niet-Europeanen in Vlaanderen. Naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog is het goed om ook dit aspect van het conflict te belichten. Met het project ‘Vreemde bevrijders’ wil stad Ninove hieraan tegemoetkomen. De stad werkt hiervoor samen met Barmhartigheid vzw, Agentschap Integratie en Inburgering en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.

Lezing: vreemde bevrijders

Tijdens deze avond licht expert Miquel Bouttry de deelname van niet-Europese soldaten aan WO I toe. De strijdende partijen haalden versterking voor de troepen uit hun kolonies. Relatief grote groepen mensen van buiten Europa kwamen daarvoor naar Vlaanderen en vochten mee. We leren hoe hun deelname precies verliep en hoe de verhouding was tussen de strijdende machten. Bovendien proberen we te begrijpen wat dit betekent voor het Vlaanderen van nu. Deelnemers aan deze infoavond krijgen voorrang bij inschrijving voor de busuitstap op 9 mei. Snel inschrijven want de plaatsen zijn beperkt!

Woensdag 29 april van 19.30 uur tot 22 uur, oud stadhuis. Deelnemen is gratis. Inschrijven via website van Vormingplus VLAD (http://www.vormingplus-vlad.be , code 15143NI)
   
Busuitstap: Arabië achter de IJzer

Met deze busreis neemt Miquel Bouttry ons op sleeptouw en gaan we samen op zoek naar het materiële en immateriële erfgoed van de niet-Europese soldaten in de Westhoek. We ontdekken enkele vergeten moslimgraven, horen verhalen over de Arabische Spahi’s in Lo, gaan op zoek naar de onbekende Zouaaf, leren bij Steenstrate hoe Chasseurs d’Afrique sneuvelen bij de eerste gasaanval, bezoeken het graf van de Congolees Mabila in Westvleteren en onderweg wordt het Senegalese bunkertje bij Oudekapelle bezocht. De gids vertelt ons ook verhalen over zwarte magie, kleurrijke klederdracht, getatoeëerde delinquenten en racisme. Deelnemers aan de infoavond van 29 april krijgen voorrang bij inschrijving.

Zaterdag 9 mei 2015 van 8.45 uur tot 17:00 uur. Kostprijs € 7. Inschrijven via website Vormingplus VLAD (http://www.vormingplus-vlad.be, code 15144NI)
   
Fototentoonstelling: niet-Europese deelname aan WO I

De fototentoonstelling brengt het verhaal van de niet-Europese soldaten aan en achter het front. Het gaat om Maori’s, Aboriginals, Zouaven, Congolezen, Sikhs, Guinezen, Berbers en Chinezen. Deze tentoonstelling geeft een unieke kijk op de Eerste Wereldoorlog, de koloniale wereld en het eerste multiculturele Vlaanderen. De foto’s werden beschikbaar gesteld door VVV Lo-Reninge en KADOC.

 

 

Vanaf maandag 27 april 2015 tot vrijdag 22 mei 2015 gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het stadhuis.

vreemde bevrijders 02

 

Meer info: dienst integratie, Centrumlaan 100, 9400 Ninove, 054 31 32 48, integratie@ninove.be

 

 

 

1 reactie

  1. Lezing vreemde bevrijders

    Gisterenavond in het oud-stadhuis van Ninove een pakkende lezing bijgewoond door Miquel Bouttry uit Ieper omtrent niet-Europeanen die meevochten in WO I in Vlaanderen. Marokkanen,Tunesiërs, Algerijnen, Congolezen, Maori’s uit Nieuw-Zeeland, Schotten, Chinezen, Berbers, Siks uit India, Guinezen, Jamaicanen … Zij gaven zich vrijwillig op om in de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen te komen sneuvelen. Zij kwamen meestal uit Britse en Franse kolonies en hoopten hierdoor bij hun terugkomst in hun land meer rechten te krijgen, wat doorgaans achteraf niet gebeurde. Deze mensen kwamen voor ons Vlamingen vechten aan de Ijzer tegen de binnenvallende Duitsers. Dit was de eerste keer dat een grote groep niet-Europeanen in Vlaanderen kwam. Duizenden stierven en verdwenen en duizenden raakten verminkt. Met dank aan de vzw Barmhartigheid (de vzw van de Marokkaanse Gemeenschap in Ninove, het Agentschap Inburgering en Integratie en Vormingplus Vlaamse Ardennen -Dender en onze integratiedienst voor de organisatie hiervan. Deze gruwel en bijdrage van deze vreemde bevrijders aan WO I in Vlaanderen mag nooit vergeten worden .

    Katie Coppens, schepen van integratie Ninove
    29.04.2015

Geef een reactie

Your email address will not be published.