Bezoekers opgelucht dat oude wandelpaden verwijderd worden – ‘Schandalig’ kerkhof krijgt opfrisbeurt

Heraanleg kerkhof_03De begraafplaats van Ninove, die er al jaren verwaarloosd bijligt, krijgt eindelijk een grondige opfrissing. Twee jaar geleden noemde Georges Stadtfeld het kerkhof waar zijn dochter begraven ligt ronduit schandalig. Net als vele andere bezoekers is hij blij dat er nu eindelijk verbetering komt.

 

Georges Stadtfeld bij de verwijderde betontegels. – Claudia Van den Houte

 

Heraanleg kerkhof_04

Op de begraafplaats van Ninove zijn stadsmedewerkers bezig met de – vaak scheve of gebroken – betontegels van de wandelpaadjes te verwijderen. In de plaats komen er verharde graspaden. Tussen de grafzerken wordt er worteldoek gelegd met daarop Lavasteentjes, waardoor het onkruid meer onder controle kan worden gehouden. “We hopen het overgrote deel van het kerkhof tegen 1 november klaar te hebben”, zegt Marc Dufour, de verantwoordelijke van de begraafplaatsen.

Stadsmedewerkers verwijderen de oude wandelpaden. – Claudia Van den Houte

Heraanleg kerkhof_05

 

 

 

 

 

Het kerkhof van Ninove haalde de krant van 24 juli 2013. – Inge Bosschaerts

 

Afgebrokkelde muur

Het Ninoofse kerkhof ziet er al jaren niet al te fraai uit. Georges Stadtfeld uit Denderleeuw deed twee jaar geleden zijn beklag in onze krant over de schandalige toestand van de Ninoofse begraafplaats. Hij schaamde zich dat zijn dochter er begraven lag. Hij is nu dan ook blij dat er verbetering in zicht is. “Het zal mooi worden”, legt Georges Stadtfeld uit. “Eindelijk wordt er iets aan gedaan. Dat werd hoog tijd. Het onkruid groeide over de zerken. De betontegels van de paden liggen scheef, mensen die slecht te been zijn, kunnen er zich op verongelukken, en langs de – veel te smalle – paadjes stond het ook vol onkruid. Het graf van onze dochter loopt bij hevige regen onder water, omdat de grond niet geëgaliseerd is. Een afgebrokkelde muur werd intussen hersteld en de vuile betonstenen worden verwijderd. Ze zijn op de goede weg. Ze hebben het veel te ver laten komen. Maar mijn vrouw en ik zijn tevreden dat er eindelijk gestart werd met de werken. We hebben vele bezoekers horen klagen dat het hier schandalig is. Als ze willen, kunnen ze van een kerkhof een mooi park maken. Dat kan hier zeker”, aldus Stadtfeld.

Urnevelden

De stad heeft nog meer plannen met het kerkhof. “Langs de achterkant van het oorlogsmonument komen er zeven platen met daarin 700 namen gegraveerd van oud-strijders”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Katie Coppens (sp.a). “De graven van de oud-strijders blijven behouden, omdat ze toch wel een speciale betekenis hebben. Maar heel wat namen waren onleesbaar geworden. Aan de kant van de Groeneweg, nabij de sparren, werden er vorig jaar zo’n 200 graven ontruimd zodat er extra urnevelden kunnen komen. Langs de kant van de Denderhoutembaan werden er op de grond die gratis is zo’n 600 graven ontruimd vorig jaar. Daar zal er voortaan worden begraven via de nieuwe manier, met kleinere zerken, meer gras en meer plaats tussen de graven. Aan de overkant werden er van de 1.000 graven op betaalde grond zo’n 200 graven aangeduid om te ontruimen. Het gaat om graven die verwaarloosd zijn. Alleen de graven die niet binnen het jaar hersteld zijn of een nieuwe zerk kregen, worden ontruimd. Anders blijft de begraafplaats er verwaarloosd uitzien. Verder zullen de sparren op de begraafplaats geleidelijk aan worden verwijderd. Gestart wordt met de sparren aan de kinderbegraafplaats, want die liggen soms op de graven en geven een verwaarloosde indruk.” Wanneer de begraafplaats volledig zal opgeknapt zijn, is nog niet duidelijk. “Dat kan nog meer dan een jaar duren.”

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.